pondělí 31. října 2011

3. Web 2.0

Web 2.0

Když se řeklo ve škole, co je to Web 2.0 popravdě sem neměla ani ponětí, co to znamená, a když pak někdo řekl, že je to interaktivní internet, měla sem v tom už trochu jasněji, přesto jsem si nedokázala docela přesně představit, co se tím všechno myslí. Nedokázala jsem si udělat konkrétní představu. Nejdřív jsem si musela na internetu najít definici nebo spíš teorii, co to vlastně ten Web 2.0 vůbec je. A dost mi to potom pomohlo.

Web 2.0 je interaktivní internet!
V současnosti je to pojem, který už nemůžeme ignorovat. Může to být i reklama, kterou mnoho firem využívá k propagaci své inovace, kde ukázat, že umí být pokroková. Ovšem odborníci se pořád nemohou shodnout na tom, jestli se skutečně rozšíří na celou síť z těch několika málo míst, které všichni zmiňují.
Web 2.0 vznikl jako důsledek nových technologií, které vedou k lepšímu využití informací.Na začátku své existence byl charakterizován jako posun od centralizovaného zpracování služeb k decentralizaci. Jako příklady se uvádí akamai a bit torrenty, encyklopedia britannica a wikipedie, osobní stránky a blogy, mp3.com a napster (nebo jiný P2P).

Využití Web 2.0 pro marketing

Jak už jsem psala, některé firmy využívají Web 2.0 na reklamu a díky tomu se samozřejmě objevují i nápady, jak to využít pro propagaci výrobků. Zatím spíše existují firmy, které spoléhají na virální marketing - tedy že si uživatelé informace o výrobcích vzájemně sdělí, mohou k tomu využívat např. vtipná videa, na která pak lidé odkazují na komunitních nebo svých webech. http://suewebik.net/webove/web20-def.html

S pojmem web 2.0 přišel poprvé Američan Tim O'Reilly  v roce 2004, kdy jím označil aktuální a specifický směr, vlnu či novou generaci webových služeb, stránek, komunit nebo aplikací.
Tato vzrůstající vlna přišla jako určitá reakce po období útlumu a takzvaného "splasknutí internetové bubliny" a pádu mnoha takzvaných "dot.com" společností po roce 2000.
Web 2.0 jsou takové webové projekty, které používají technologie a principy namířené co nejvíce k uživatelům služeb, a to často tak blízko, že nechávají samotné uživatele, aby se sami podíleli na obsahu či tvorbě projektu. Nejčastěji se mezi typické web 2.0 projekty řadí různé komunitní servery, systémy pro sdílení, blogy, RSS agregátory a čtečky nebo slovníkové projekty jako je wikipedie. http://www.symbio.cz/slovnik/web-2-0.html

Žádné komentáře:

Okomentovat