pondělí 31. října 2011

2. Blogy

Blogy

Musím se přiznat, že ačkoliv jsem blogy běžně na internetu potkávala, a některé z nich se mi opravdu hodně líbili a já si  je dala i do oblíbených položek, nijak jsem nevěnovala pozornost tomu, že i já bych si mohla blog založit. Nikdy sem nijak nepracovala s žádnýmí webovými aplikacemi, popravdě sem se jich docela bála, protože ani nikdo v mém okolí s nimi neuměl pracovat. Přesto díky tomuto předmět jsem byla tzv. "přinucena" se tomu naučit a popravdě řečeno - tomu jsem velmi ráda. Jak se ukázalo, založit blog je opravdu velmi lehké. Stačí si založit meil na googlu a pak napsat http://www.blogger.cz/. Dál vás to už samo navede.

Blog je webová aplikace obsahující příspěvky většinou jednoho editora na jedné webové stránce. Nejčastěji, nikoli však nezbytně, bývají zobrazovány v obráceném chronologickém pořadí, (tj. nejnovější nahoře). Autor se nazývá blogger veškeré blogy a jejich vzájemné vztahy blogosféra. http://www.wikipedie.cz/

Blog může být odborný anebo osobní.
Weblog neboli blog je zajímavý a jednoduchý způsob, jak se na internetu prezentovat. Můžeme zde napsat své názory, postřehy a komentáře pomocí krátkých chronologicky  textů, odkazů na jiné internetové stránky, obrázků a fotografií. Blog si můžeme specializovat na to, co chceme, co nás zajímá. (Například, jestli někdo miluje knihy chce se o to podělit, založí si blog, kde píše, které knihy už přečetl, jak se mu líbily. Napíše i jejich obsah a může to i dál různě rozvinout. Jako třeba seřazení knih podle žánrů a podobně)
K této formě prezentace nepotřebujete mít zvláštní znalosti o internetových stránkách nebo programování na webu a grafice.
Tento způsob osobní prezentace přišel na svět z odborných internetových vod a  získává  si stále větší popularitu mezi běžnými uživateli internetu. Zajímavé je, že podle zahraničních průzkumů tvoří nadpoloviční většinu bloggerů, tedy tvůrců blogů, mladé ženy. Ty využívají možnost vést si jednoduchý a atraktivní internetový deník, který je volně přístupný jak přátelům, tak i neznámým čtenářům.
Jednotlivé příspěvky jsou řazeny za sebou od nejnovějšího, je možné je řadit do kategorií podle tématu, může si je doplnit o  fotografiemi, obrázky a odkazy na jiné materiály kdekoliv na internetu, která nás nějak zaujaly.
Zřízení si vlastního blogu nyní může zvládnout každý během několika minut bez nutnosti dalších registrací, placení poplatků a zajišťování webhostingu.
http://www.novinky.cz/internet-a-pc/9928-vite-co-je-to-blog.html

Blog může být v podstatě čímkoliv, co chcete:
  • internetový deník, magazín
  • fotogalerie
  • zápisník myšlenek a názorů
  • firemní věstník
  • místo pro oznamování novinek
  • stránky školní třídy

Žádné komentáře:

Okomentovat