neděle 6. listopadu 2011

Personal Learning Environment (PLE),

Personal Learning Environment (PLE),
V překladu do češtiny to znamená „osobní vzdělávací prostředí“
PLE je produktem generace Web2.0, který využívá technologie nových možností, díky tomu poskytuje účastníkům vzdělávacího procesu možnost na Internetu nejen číst, ale dává jim k dispozici nástroje pro plnohodnotnou tvorbu obsahu, to znamená, že můžeme zapisovat na web.

V osobním vzdělávacím prostředí se možná bude odvíjet budoucnost e-learningu.
Vzdělávání je průběžný proces a usiluje tudíž o zajištění nástrojů na podporu tohoto způsobu studia. Každý jednotlivce má svou úlohu při organizování svého vlastního studia. Jedna z potřeb zavést PLE vychází z představy, že vzdělávání bude probíhat v rozdílných situacích a nebude zajišťováno pouze jedním dodavatelem vzdělávání. Tato myšlenka je též důkazem toho, že neformálnímu vzdělávání je přisuzován stále větší význam a uznání.

Studium v rámci PLE vede k následujícím změnám: role studujícího coby aktivního a sebeřídícího tvůrce obsahu
Tyto systémy mají pomáhat studentům kontrolovat a řídit své vlastní učení. To zahrnuje poskytování podpory pro studenty, aby se naučili řídit své učení, aby stanovily své vlastní cíle učení a aby mohli komunikovat s ostatními v procesu učení.
http://www.elearningeuropa.info/sl/node/3462

1 komentář:

  1. Personal Learning Environment by se nemělo překládat jako Osobní vzdělávací prostředí - vždyť o education není řeč. Ten diametrální rozdíl je ve slově Learning!

    Jde o prostředí pro osobní učení se! Zkuste se zamyslet nad tím obrovským rozdílem!

    OdpovědětVymazat